Nieuwe Vlaamse regering verlaagt registratierechten

De Vlaamse regering overweegt om de registratierechten voor de aankoop van een eerste en enige woning te verlagen van 3% naar 2%. Deze mogelijke wijziging zou vanaf 1 januari 2025 van kracht kunnen zijn. Dit zou voor veel potentiële kopers een aanzienlijke besparing betekenen.

Verlaging Registratierechten: Wat betekent dit voor jouw eerste woning?

De Vlaamse regering overweegt om de registratierechten voor de aankoop van een eerste en enige woning te verlagen van 3% naar 2%. Deze mogelijke wijziging zou vanaf 1 januari 2025 van kracht kunnen zijn. Dit zou voor veel potentiële kopers een aanzienlijke besparing betekenen.

Wat betekent de verlaging concreet?

Registratierechten zijn de belasting die je betaalt bij het registreren van de akte van een woning. Het voorstel is om dit percentage voor de aankoop van een enige en eigen woning te verlagen naar 2%, mits je zelf in de woning gaat wonen. Heb je al een woning of wil je een investering doen in vastgoed, dan geldt deze verlaging niet voor jou.

Neem een gemiddelde woning in Vlaanderen, waar de mediaanprijs in 2023 rond de €328.800 lag. Onder het nieuwe tarief van 2% zou je aan registratierechten €6.576 betalen, wat een besparing van bijna €3.300 betekent in vergelijking met het huidige tarief van 3%.

Veranderingen voor investeerders

Terwijl de registratierechten voor eerste woningen mogelijk verlaagd worden, worden de tarieven voor beroepsverkopers juist verhoogd. Voor mensen die huizen kopen, renoveren en weer verkopen, stijgt het tarief van 4% naar 6%. Dit past binnen het bredere doel van de regering om het woningbezit voor particulieren toegankelijker te maken, terwijl beroepsmatige investeringen zwaarder worden belast.

Worden woningen hierdoor goedkoper of duurder?

Hoewel een verlaging van de registratierechten op korte termijn voordelig lijkt voor kopers, blijft de vraag wat het effect op de woningprijzen zal zijn op de langere termijn. Onderzoek van de Nationale Bank toont aan dat een eerdere verlaging van de registratierechten, van 6% naar 3%, een prijsstijging van gemiddeld 3% veroorzaakte. Het is dus mogelijk dat ook deze verlaging leidt tot een toename van de vraag, waardoor de prijzen verder stijgen.

Wat moet je doen als koper?

Ben je van plan om binnenkort een woning te kopen? Dan is het verstandig om deze ontwikkelingen goed te volgen. Het is belangrijk om te weten wanneer de verlaging precies ingaat en wat het ijkpunt zal zijn, de compromis of de akte.
Voor vragen of advies over hoe deze verandering jouw aankoop kan beïnvloeden, staan wij je graag te woord.
Contacteer ons:
info@maxime-realestate.be

02 771 16 35

Contacteer ons

We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.