Staat u op het punt om huisbezoeken op te starten en zo misschien binnenkort, naar een nieuwe thuis te verhuizen? Wij geven u enkele tips om deze bezoeken doeltreffend te maken
Voor het bezoek
Als eerste advies geven we mee dat het het van essentieel belang is de buurt van het pand te bezoeken om zo de omgeving en de sfeer te observeren. U zal snel beseffen of deze omgeving u al dan niet bevalt
Wees voorzichtig, laat u niet misleiden door de rust van het weekend, plan bij voorkeur een bezoek aan het pand tijdens de week om een realistische mening te hebben over de situatie van het pand.
Wat de stedenbouwkundige voorschriften betreft, raden wij u aan de makelaar of de eigenaar te vragen of het pand niet in strijd is met de stedenbouwkundige voorschriften. Veel eigenaars hebben zonder vergunning of toestemming aanbouwwerkzaamheden verricht of hun eigendom in verschillende woningen verdeeld. Alleen al in Brussel worden elk jaar ongeveer 800 inbreukprocedures ingeleid.
Een goede raad : Neem een opschortende voorwaarde op in uw offerte om uzelf te beschermen tegen eventuele inbreuken op de stedenbouwkundige voorschriften.
Het is ook belangrijk na te gaan of de eigendom zich in een overstromingsgevoelig gebied bevindt. Om dit na te gaan, bezoekt u best onderstaande websites en voert u het postadres van het pand in. U krijgt toegang tot alle informatie betreffende dit onderwerp
Tijdens het bezoek
Na een bezoek aan de buurt, is het tijd om het pand te analyseren.
In één oogopslag kunt u de algemene toestand van het huis al bepalen: scheuren in de muren, versleten dak, beschadigde omheining, ... . Een reeks elementen waardoor u kunt bepalen of renovatiewerkzaamheden moeten worden overwogen.
Let op de oriëntatie van de woning. Woonkamers gericht op het zuidwesten genieten meer van natuurlijke lichtinval.
Maak van de gelegenheid gebruik om de beglazing te analyseren, een dubbele beglazing isoleert u thermisch maar ook akoestisch.
Nadien vraagt u best ook naar de elektrische installatie, is deze recent en conform ?
In België is het nu voor eigenaars die willen verkopen of verhuren verplicht om een EPC certificaat te hebben. U heeft dus het recht om de energiescore van de woning op te vragen. Een slechte score is vaak synoniem aan een slechte isolatie van de muren, het dak of de beglazing.
Als u naar de muren kijkt en u ziet sporen van schimmel, vocht of scheuren, dan is dit waarschijnlijk te wijten aan slechte isolatie.
Het is ook belangrijk om na te vragen of er een ventilatiesysteem is geïnstalleerd. Toevoer van frisse lucht en een goede luchtafvoer is de beste remedie tegen vocht.
Een onderzoek van de vloer kan ook nuttig zijn om de staat en het isolatieniveau ervan vast te stellen. Een vloer in slechte staat zal opstijgend vocht versterken.
Veel huizen bevatten nog asbest in hun infrastructuur. Hoewel dit materiaal nu van de markt is verbannen, is het nog steeds aanwezig in bepaalde infrastructuren. Gezien de schadelijke gevolgen van asbest voor onze gezondheid is het dan ook van essentieel belang dit te controleren.
Zoek uit welk type verwarming is geïnstalleerd en hoe het werkt. Een ketel vervangen is nooit welkom.
Controleer ook de staat van de keuken en het sanitair: druppelende wastafel, gebruikte kookplaat, ... . Deze woonruimtes zijn vaak erg duur om te renoveren.
In het geval van een huur, vergeet dan niet te vragen welke kosten inbegrepen zijn in de huurprijs (verwarming, warm water, elektriciteit,...). De huurvoorwaarden zijn niet voor alle woningen dezelfde.