Wat verandert er in 2021 voor je portemonnee?
2021 belooft een druk jaar te worden. Zeker voor successieplanners, investeerders en verbouwers…. Op de vooravond van het nieuwe jaar blikt Notaris.be vooruit op enkele wetswijzingen die een impact zullen hebben op je portemonnee.
1. Het einde van het duolegaat
Het duolegaat levert in de loop van 2021 geen fiscaal voordeel meer op. Het systeem waarbij een persoon zijn vermogen nalaat aan een goed doel op voorwaarde dat dit goede doel een vooraf bepaalde som doorspeelt aan een ver familielid of een vriend én de daarop verschuldigde erfbelasting betaalt, zal niet langer fiscaal lonen voor overlijdens vanaf 1 juli 2021. Heb je een testament opgesteld met duolegaat? Dan is een bezoek bij de notaris nodig voor 1 juli 2021 om een nieuwe regeling uit te werken. Je vindt er hier meer informatie over.
2. De vriendenerfenis doet zijn intrede
Hand in hand met de afschaffing van het duolegaat is de introductie van de vriendenerfenis. Wie een bedrag wil nalaten aan een ver familielid of een vriend, kan dat vanaf 1 juli 2021 tot een maximumbedrag van 15.000 euro doen tegen een tarief van 3 procent in plaats van de huidige 25 procent. Dat levert een belastingbesparing op van maximaal 3.300 euro. Voorwaarde is dan wel dat dit gebeurt via een testament dat wordt opgemaakt voor de notaris.
3. De “kaasroute” is dicht
Sinds 15 december 2020 is de zogenaamde “kaasroute” afgesloten, maar de impact ervan zal toch wel het meest voelbaar zijn in 2021. De ‘’kaasroute” biedt geen oplossing meer om belastingvrij te schenken. Elke schenking voor een buitenlandse notaris moet sinds deze datum geregistreerd worden in België, wat aanleiding geeft tot het betalen van schenkingsrechten. Meer informatie? Lees hier ons artikel.
4. Nieuwe regels over goederen
2021 is het jaar van de vernieuwing van het goederenrecht. Belangrijke punten op het menu: gemoderniseerde regels die tegemoetkomen aan de noden van de vastgoedwereld en een verhoging van de maximale duur van het opstalrecht tot 99 jaar (in bepaalde situaties kan er zelfs gewerkt worden met een eeuwigdurend opstalrecht). Het opstalrecht wordt versterkt als een echt “bouwrecht” dat optimaal benut kan worden bij vastgoedprojecten. Maar de nieuwe regels anticiperen ook op conflictsituaties die bij goederen ontstaan: Zo worden nieuwe regels uitgewerkt over de verplichtingen van vruchtgebruikers (bv. huwelijkspartner van een overledene) en blote eigenaars (bv. de kinderen van de overledene). Ook burenrelaties krijgen een eigen regeling. Meer weten? Hou Notaris.be de komende maanden in de gaten!
5. Lagere kosten voor de afbraak en heropbouw van panden
Van plan om een pand af te breken en te herbouwen in 2021? Dan gelden voor jou mogelijk nieuwe belastingtarieven!
• In Vlaanderen geldt een verlaagd tarief van 5% registratiebelasting voor de aankoop van een woning die energetisch gerenoveerd wordt. Dit tarief wordt vanaf 1 januari 2021 uitgebreid naar de aankoop van een pand dat gesloopt en herbouwd wordt. Wil je een handig overzicht van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit tarief? Raadpleeg onze infofiche!
• Eenmaal aangekocht, geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw. Het verlaagd btw-tarief geldt vanaf 1 januari 2021 overal in België. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.
6. Geen strafpunten meer bij een conformiteitsonderzoek een woning in Vlaanderen
Met het conformiteitsattest kan je aantonen dat je woning aan de woningkwaliteitsnormen voldoet. Conform, gezond en veilig dus. Om na te gaan of je woning dat is, voert een woningcontroleur een onderzoek uit en stelt hij een technisch verslag op. Tot eind 2020 wordt dit verslag gekoppeld aan strafpunten. Vanaf 1 januari 2021 verdwijnt dit systeem. In de plaats worden de gebreken aan een woning onderverdeeld in drie categorieën, die elk gekoppeld worden aan specifieke gevolgen. Op de site van Wonen-Vlaanderen vind je hierover meer informatie.
7. Strengere regels EPB en nieuwe premies in Vlaanderen
Wie bouwt of renoveert moet zich houden aan bepaalde EPB-eisen (Energieprestatie binnenklimaat). Deze worden in 2021 strenger. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen zo goed als energieneutraal gebouwd worden. Een zogenaamde “BEN-woning” heeft een E-peil van E30 of lager. Verbouwers die de investeringen uitvoeren en hun woning omvormen tot een BEN-woning worden beloond met financiële maatregelen.
Premies spelen een belangrijke rol voor verbouwers. In 2021 worden sommige premies afgeschaft. Anderen wijzigen dan weer, zoals de daksisolatiepremie. Je kan er hier meer over lezen.
Contacteer ons
We kijken ernaar uit u verder te kunnen helpen, adviseren en van dienst te zijn. Aarzel niet om ons te contacteren!